Media

Ett livsöde

 

Det är med stort intresse som vi får ta del av Ramon Sefedinis livsresa. Med ett naturligt lugn och distans till sina ofta dramatiska upplevelser ger Ramon oss en inblick i hans liv.

 

Ett liv som bland annat innehåller nära 18 månaders häktningstid, varav 11 månader med restriktioner. Häktningstiden blir en viktig vändpunkt. Inte beroende på att Ramon får vård eller hjälp. Häktningen ger distans och tid till bearbetning av Ramons livserfarenheter. Existentiella frågor som: Vad är värt att sträva efter, väcks.

 

Ramon har innan häktningen etablerat en fast relation med sin stora kärlek och även blivit far. Det senare blir drivkraften i strävan efter ett nytt livsinnehåll.

 

Ramons berättelse har ett lyckligt ”slut”. Med andra ord skulle Ramons liv mycket väl kunna dramatiseras och visa på att i den mörkaste stund så finns det alltid ett litet ljus. Verkligheten överträffar dikten.

 

Vi kan med gott samvete rekommendera skolor och andra institutioner att bjuda in Ramon. Dels får deltagarna en avskalad och mångsidig insyn i ett människoöde. Vidare bjuder Ramon på sig själv och är öppen för en diskussion med åhörarna.

 

Värnamo 20141017

 

Fjodor Eklund

 

Värnamo Folkhögskola

 

– Man har en schablonbild av en kriminell.

Orden kommer från Ramon Sefidini. Han har själv erfarenhet av den schablonbilden. För Lördag berättar han om sitt liv som före detta yrkeskriminell.

 

Vi kliver ur bilen och ut till ett lugnt och tyst villaområde i Alvesta. Ramon och Jojjo Sefedini öppnar dörren till sin villa och visar in till ett stort ljust kök. Under Ramons sista år i fängelse gick han en plattsättarutbildning, så de stora vita kakelplattorna har han lagt själv.

De köpte huset 2010, ett år efter att Ramon hade blivit frisläppt. På en dörrpost hänger en ring med stora nycklar som prydnad. En symbol för frihet, eller raka motsatsen. Ramon känner till båda delarna.

– Jag skäms inte över det, jag har vänt det till något positivt istället.

 

Del av repotage i Lördags bilagan 4/4 2015 SMP

 

 

Mathilda Muul

Reporter

Smålandsposten,

Copyright © All Rights Reserved